Mi a különbség a Dierre bejártai ajtó és egy sztenderd ajtó között?

A Dierre bejárati ajtók Olaszországban készülnek, Torinóban. Ezek a bejárati ajtók acélból, normális fémből készülnek, úgyhogy bátran ajánljuk bárki számára beltéri, illetve kültéri használatra egyaránt. A beltéri vagy kültéri beszerelést azért mindig egy szakemberekkel kell leellenőriztetni, hiszen vannak olyan Dierre bejárati ajtók, amelyeknek a burkolata lépcsőházba való, kültérre, illetve ahol párás körülmények vannak, oda nem szabad beszerelni.

Ha visszalépünk a biztonsági oldalra, akkor a Dierre bejárati ajtó szinte az összes Magyarországon forgalomban lévő, műanyag ajtóval, HiSec ajtóval, Secdoors ajtóval, TerraSec ajtóval vagy bármelyik felhúzókilincses fa bejárati ajtóval kényelmesen felveszi a versenyt. Sőt, egy napon sem említhető velük, nyilván az árát tekintve sem. Míg az egyik oldalon van egy 100-150 ezer forintos indulási határ, ezzel szemben a Dierre ajtó 350 ezer forintos árat képvisel. Viszont ha hosszú távon gondolkodunk a lakásunk védelmében, akkor érdemes a jobbat választani, mivel szokták mondani, olcsó húsnak híg a leve. Ezért pl. egy kínai ajtónál lehet hogy 100-150 ezer forintot spórolunk, de az több mint valószínű, hogy ezt rá is fogjuk az évek alatt költeni, mint pl. betörés miatti zárcsere, vagy a rossz anyaghasználat miatti kilincs törés, a zárszerkezet csere, stb. A műanyag bejárati ajtók vagy a kínai lemezajtók egyébként is könnyedén befeszíthetők, a műanyag ajtók a rugalmasságuk miatt, a kínai ajtók pedig a nagyon vékony, még 1 mm-t sem elérő lemez használat miatt.

Dierre tollas kulcs kontra cilinderes, rövid kulcs

Főként a régebbi Dierre ajtókra jellemző a tollas kulcsos kivitel, már lassan nem is „divat” ezeknek az ajtóknak a gyártása, beszerelése, inkább a kényelmes, rövidebb kulcsos, cilinderes verziót alkalmazzák a gyártók és a forgalmazók is. A Dierre tollas kulcsos zárszerkezetek körülbelül 20 éve kezdték meg pályafutásukat a lakások védelmében, akkor még nem volt olyan szerkezet, amit cilindervezérlést hajtott, illetve jobban hittek a biztonságtechnikusok abban, hogy ha lamellás zárakat alkalmaznak zárástechnológiaként, akkor az olyan, mintha egy páncélszekrényt hoznának létre, legalábbis a mechanikát tekintve. Ezért is tették le emellett a voksukat. A tollas kulcsos zárnak talán egyetlen hátránya van a használat során, mégpedig a kényelmetlen, hosszú kulcs mindennapos használata. Tíz emberből kilenc panaszkodik, hogy eléggé nehézkes a használat, a tárolás, illetve akár össze is karcolja például a kocsinak a belső borítását, ha kirakása kerül a nadrágzsebéből. A cilinderzár működtetésű Dierre ajtók már egy teljesen más technológián alapulnak. Tulajdonképpen a zárszerkezet méretén, illetve a kialakításon nem változtattak, csak a lamellák kerültek ún. átalakításra, cilinderes mechanizmusra. A cilinder zárak úgy működnek a Dierre ajtón, hogy belülről van egy belső tekerőgomb -ez kényelmi funkció- kívülről pedig 5 cm-es kulccsal tudják az ügyfelek kényelmesen használni a zárat.

Ezeknél a zárbetéteknél azért elég komoly biztonsági követelményt támasztott a gyártó, mert pl. a Dierre New Power zárbetét úgy van megépítve, hogy semmilyen rongálással, zártfinomnyitással ne lehessen kinyitni. Ha cserére kerül a sor, ezeken soha nem szabad spórolni, hiszen ez a szíve-lelke, motorja az ajtózárnak. Érdemes vagy olasz Iseo R90 betétet szereltetni vagy pedig a gyári Dierre New Power zárcilindert ezekbe a magas biztonságú ajtókba.

Becsapódott Dierre ajtó szakszerű nyitása

Budapest több különböző kerületében, főként nagy lakóépületekben, lakóparkokban találkozunk olyan Dierre bejárati ajtókkal, amelyek kívülről fix, azaz nem elforgatható gombbal vannak felszerelve. Sajnos elég sok honfitársunk járt már úgy, hogy kapkodás, sietség vagy rohanás miatt elfeledkezett arról, hogy bent hagyta a kulcsot és behúzta magát maga után az ajtót. Természetesen ezzel a mozdulattal ki is zárta magát a saját lakásából. Ilyenkor a legjobb, hogy ha olyan szakszervizt hívnak az ajtó kinyitására, akik Dierre zárakkal foglalkoznak nap, mint nap, nem pedig egy sima, mezei zárakkal foglalkozó vállalkozást. A különbség az, hogy ezeknél a zárnyitásoknál speciális eszközöket alkalmazunk, vigyázunk, hogy az ajtó ne sérüljön meg, mivel ezek az ajtók nagyon drágák. Szinte minden esetben sérülésmentes nyitást garantálunk! 25.000 forinttól már elérhető a szolgáltatás, munkadíjjal, kiszállással, kompletten. Budapest területén akár egy órán belül a helyszínre tudunk érkezni a becsapódott ajtó kinyitására. Nyilván annak a függvényében, hogy szerelő kollégáink melyik kerületben vannak az önökéhez képest. Házilag ne próbálkozzanak semmilyen praktikával, fortélyokkal, mert a végén az ajtólap, a borítás, szigetelés fogja megsínyleni, ami maradandó nyomot fog hagyni!