Dierre ajtó átalakítása hosszú kulcsról rövid kulcsra

Nagyon sok Dierre írásunkban beszéltünk már a tollas kulcsos verzióról, de nem mutattuk még be azt a változatot, amikor ugyanezen az ajtón -némi átalakítással- egy olyan zárat szerelünk be, amihez nem kell a hosszú tollas kulcsot cipelni. Főként a vastagabb, tűzgátló ajtóként is funkcionáló Dierre ajtók esetében tud ez a hosszú kulcs kellemetlenségeket okozni. Sokan nem szeretik.

A Dierre ajtógyártó cég az ajtó gyártásakor a zárak paramétereit nem változtatja a tollas és cilinderes esetén, illetve a rögzítési pontok, valamint a zárdoboz méretei is megegyeznek. Ahhoz, hogy a kényelmetlen hosszú kulcsos nyitásból egy cilinderes verziót alakítsunk ki, csak az ajtón kell alakítani, amihez mindenféleképpen nagy szakértelem, tapasztalat, szerszámozottság és természetesen kiegészítők szükségesek. Ha ez megtörtént, akkor már bármilyen európai cilinderrel működtethető a Dierre zárszerkezet, csak a zárbetétet kell benne kötözéskor, kulcselvesztéskor cserélni.

Azt azért ne felejtsük el, hogy egy közel 300 ezer forintos ajtóról beszélünk a tollas kulcsos kialakítás esetén, amit a MABISZ is elfogad. Ilyenkor és a páncélszekrény ajtózárak kategóriájába sorolja az ajtót. Ezt a biztonsági szintet mindenképpen tartani kell, ha átalakítjuk a tollas kulcsost cilinderes verzióra, és ugyanilyen, de inkább magasabb biztonsági fokozatot kell elérnünk.

Egy pár szót ejtsünk ennek a folyamatnak a részleteiről. Házilag semmiképpen nem szabad nekiállni, mert még egy zárszerelőnek is másfél órát vesz igénybe, 50-60 db elvégzett átalakítással és tapasztalattal a háta mögött.

Dierre Atra biztonsági többpontos ajtó átalakítása zárcserével

Először is fel kell mérni az ajtó paramétereit, hogy megéri-e egyáltalán átalakítani, nincsenek a zsanérok kikopva, nincs-e a borítás szétrohadva, stb. Egy cilinderesre történő átalakítás díja 140.000 Ft-ba kerül, és ha netán az ajtó 15-20 éves és rossz állapotban van, akkor érdemesebb inkább egyből egy új, már cilinderes zárral működő ajtót vásárolni.

Első lépésként el kell távolítani a kilincs- és címke garnitúrát, majd a kitekintőt. A biztonsági ajtó burkolatát le kell szedni. A rögzítő csavarok a fekete gumicsík alatt található, amelyet majd az összerakáskor vissza kell ragasztani. Majd az ajtóban lévő tollas kulcsos zár felfelé és lefelé menő rudazatait le kell kötni a szerkezetről, majd a zárszerkezetet ki kell venni, és a cilinderes törésvédő helyét ki kell alakítani. Ehhez turbó marófej szükséges. Ezután behelyezzük a cilinderes zárószerkezetet, meghúzzuk a rögzítő csavarokat, visszakötjük a felső- és alsó rudazatot. Leellenőrizzük, hogy a zéger gyűrű visszapattant-e a helyére. Majd 6-os imbusz csavarokkal felcsavarozzuk a törésvédő pajzsot. Beleteszünk egy méretarányos prémium kategóriás zárbetétet, amely mérete általában 31/45 mm. Ellenőrizzük az alsó rudazatmozgató szerkezetet, hogy könnyen mozog-e, majd, ha minden rendben van, kimarjuk a belső faburkolaton a cilinder alsó részét is. Végül a helyére illesszük a faburkolatot. Felszereljük a külső/belső szerelvényeket: fekete műanyag alap, rápattintjuk az alumínium díszítőket, felszereljük a kilincs garnitúrát, majd az optikai kitekintőt, a gumicsíkot. Ha szükséges az ajtón emelünk, állítunk, hogy az percízen záródjon.

A Dierre ajtózárbetét rögzítése, a jó zárbetét használata

A zárbetétnek külön rögzítése van, ezt még egyszer ki kell vennünk, hogy a belső tekerőgombot fel tudjuk rá szerelni, hogy kényelmi funkcióként szolgáljon. Itt azért megjegyeznénk, ez egy nagyon jó dolog, mert, ha belülről be van zárva és pl. valaki rosszul van a lakásban, akkor nem kell szétfúrni a zárat, hanem kívülről a saját kulcsával az nyitható.

Mint már említettük, nagyon fontos a magas fokú biztonság, ezért mi csak a saját forgalmazású, izraeli RB LOCXIS zárbetéttel dolgozunk, amely finomnyitás-, törés-, fúrás-, savazás- és másolás ellen van védve. A zárbetéthez 3 db kulcs tartozik, és egy plasztik védőkártya. A zárbetétet minden eseteben az ügyfél előtt bontjuk ki a gyári csomagolásból.

A könnyebb áttekintés érdekében csatolunk fotókat a munka menetéről. Egy jól működő ajtónál érdemes ezt az átalakítást elvégezni, mert nagyon kényelmetlen a hosszú tollas kulcsot cipelni.

06-70-770-2942