Megereszkedett Dierre ajtó beállítása

Leereszkedett, megült, rosszul beépített Dierre többpontos ajtó-problémával rendszeresen fordulnak hozzánk ügyfeleink, mi ezt csak egyszerű utólagos beállításnak, zsanérigazításnak, keret pozícionálásnak hívjuk. Sajnos vannak olyan esetek, amikor a teljes végállásba van kitekerve az ajtózsanér, illetve annyira aláburkoltak az ajtónak, hogy se felfele, se lefele nem lehet már állítani. Ilyenkor csak úgy lehet bezárni, ha meglökik vállal, kinyitáskor meg szinte ki kell tépni a helyéről. Csodát mi sem tudunk tenni ilyenkor, előbb-utóbb ajtócserében kell majd gondolkodni.

Minden praktikát, trükköt bevetünk, hogy az ügyfél elégedett legyen, 10 ajtóból 8 ajtót be is tudunk állítani tökéletesen. Arra figyelni kell, ha a nagyon nehezen nyíló-záródó Dierre ajtó hosszútávon így van használva, az zármeghibásodáshoz, kulcstöréshez és az ajtó beszorulásához vezethet, mégpedig általában úgy, hogy kint rekednek az ajtó előtt. Ellenőriztesse szakemberrel a Dierre ajtó működését és ha szorulást érez, előzze meg a bajt! Ilyenkor még meg lehet úszni egy beállítással, egy egyszeri munkadíjjal.

Miért hosszabb az egyik Dierre tollas kulcs a másiknál?

Lentebb részletesebben taglaljuk erre a kérdésre a választ, de a különböző ajtóvastagságra vezethető vissza a kulcshossz.

Főként a 92 mm-es, sztenderd kulcsok a jellemzőek a Dierre Go és Dierre Vulcano ajtók esetében. 107 mm-es kulcsok a gipszkartonos, tűzgátlós ajtóknál vannak, ilyenek pl. a Meder utcai lakóparki ajtók (Duna Plázánál), illetve találkozhatunk velük a XI. Csurgói út 22-32. szám alatti társasházban is. Ezeken a kulcshosszokon nem lehet variálni, mert bár kívülről még alkalmas is lehet a rövidebb változat, de a belső oldalról bedugva már nem fogja elérni a zárat a kulcs. Itt az ajtó befelé vastagszik a szigetelés és a borítás miatt. Sokszor van az is, hogy valakinek rövid kulcsa volt, aztán hosszabb lett, de csak azért, mert átkódoltuk a Dierre zárat új kulcsokra és szüksége volt pótkulcsra, elment másoltatni, de a kulcsmásolóban csak hosszú volt, így arra másolták le neki.

Tipp: Minden esetben csakis gyári Dierre kulcsra másoltassák a meglévő kulcsokat! Ha valamelyik üzletben csak hosszabbat tudnak készíteni, nem kell azt elfogadni, át kell menni egy másik kulcsmásolóhoz. Budapesten kb. 20 cég foglalkozik Dierre kulcsok másolásával.

Hogyan lehet rövid kulcsom a kényelmetlen hosszú helyett?

A Dierre zárak esetében 116, 107 és 92 mm hosszúságú kulcsokat használnak az ügyfelek a négyfordulatos, tollas kulcsos zárakhoz, amelyek vagy rácsba, de elsősorban biztonsági ajtókba vannak beépítve. A kulcsok azért ilyen különböző hosszúságúak, mert a rácsba pl. bőven elég a 92 mm-es hossz, de egy lakóparki tűzgátló ajtóba már a 107 mm-es szükséges, illetve vannak extrém vastag, egyedi gyártású, kívül/belül duplán szigetelt, prémium burkolatú Dierre ajtók, amelyekhez a 116 mm-es kulcshosszúság szükséges.

Ezeknél a kulcsoknál csakis úgy tudunk rövidebbet elérni, ha komplett zárszerkezet átalakítást, címke-cserét végzünk, törésvédő pajzsot és zárbetétet építünk be. Ez kb. egy 3 órás feladat egy Dierre szerelő szakembernek és durván 150 ezer Ft költséggel kell kalkulálni. Így egy nagyon jó minőségű zárbetét kerül beszerelésre, egy kb. 5 cm hosszúságú kulccsal. Azért szükséges az átalakítás, mert bár a zárszerkezet paraméterei megegyeznek (rögzítési pontok, rudazat toldó, zárnyelvek), viszont a tollas kulcsos kialakítást bővíteni kell cilinderesre, ahhoz pedig át kell marni az ajtó lemezszerkezetét és a faburkolat külső és belső felét. Az átalakítás végére természetesen semmi nem látszódik ebből, nem kell aggódni, csak a hosszú kulcsok cserélődnek le rövidre. Jellemzően azonban az ár hallatán az emberek inkább megbékélnek a hosszú kulcsokkal.