Hová vezet a Dierre záras ajtók esetében a zárcsere halogatása

A zárcsere halogatása jellemző az emberekre. Általában nem figyelünk oda a jelekre, csak akkor esünk kétségbe és fordulunk segítséghez, zárszerviz céghez, amikor már valóban nagy a baj. A zárak/ajtók meghibásodásának mindig azonban mindig vannak előjelei. Csupán ezekre kellene kicsit jobban odafigyelni és nem elodázni a dolgokat.

Milyen előjelei vannak a zár meghibásodásának?

Például, amikor a tollas kulcsok esetében, a zár már nem viszi simán mind a négy fordulatot, nehezebben lehet a negyediket fordulatot vagy már a harmadikat is elfordítani, akkor már számítani lehet arra, hogy valami probléma adódik. Szintén problémára utal, ha az ajtó furcsa zajokat produkál, ha az ajtót húzni kell, emelni kell záráskor és nyitáskor. Ezekről érdemes azonnal egy szakszervíz céget tájékoztatni, pl. minket és mi elmondjuk, hogy hogyan és miképp lehet ezeket a hibákat még időben elhárítani.

Mire kell figyelni a Dierre zárcserekor?

Zárcsere megrendeléskor figyelni kell arra, hogy megfelelően tájékoztassuk a szakembert, hogy tulajdonképpen milyen zárunk van. Aki ehhez nem ért, vagy sokszor a hölgyekre bízzák a férfiak ezt a munkát valamiért, akkor egyszerűbb, ha a hölgyek készítenek egy fotót a szóban forgó zárról és azt elküldik cégünknek. Mi megnézzük, hogy milyen zár van pontosan az ajtóban, meghallgatjuk a problémát és ez alapján tudunk pontos tájékoztatást adni a zárcsere mibenlétéről, illetve annak pontos áráról.

Cilinderbetétes zárbetét problémák

A Dierre ajtók esetében, sokan összekeverik a tollas kulcsos zárszerkezeteket a cilinder-vezérlésűekkel. Tulajdonképpen az ajtóban egy háromirányú trezorzár található mindkét esetben, de míg az egyiknél tollas kulcsok működtetik a zárat, addig a másiknál egy zárbetét végzi ezt a feladatot. Nem mindegy, hogy magát a szerkezetet kell kicserélni vagy a zárbetétet. Néha a zárbetétnél is lehetnek problémák, de ilyen esetben elég a betétet cserélni. Ha a szerkezetben van meghibásodás, a teljes ajtózárat cserélni kell. Zárbetét cserénél érdemes ügyelni arra, hogy a Dierre záras ajtó egy magas biztonságot képviselő ajtó, így abba beletenni egy gyenge, olcsó zárbetétet nem szabad és nem javasolt! Az egész ajtó erejét és tudását kockáztatják ezzel, mert az olcsó betétek esetében a védelmi szint lenullázódik. Hiszen ha a zárbetét gyorsan, könnyedén nyitható, akkor az ajtó lehet bármilyen erős, az is nyitva lesz seperc alatt!

Mikor van szükség zárcserére?

Zárcserére leggyakrabban új lakásba költözés miatt kerül sor. Ilyenkor elsősorban meg kell állapítani, hogy pontosan mi van most az ajtóban. Ehhez lehet akár fotót küldeni nekünk vagy elmondani, hogy mi van a kulcsokra ráírva. A Dierre ajtóknál tudunk zárkódolást végezni (csakis tollas kulcsos szerkezet esetében!) vagy ha tönkrement a zárszerkezet, a komplett zárcserét is el tudjuk végezni. Nem mindegy az sem, hogy biztonsági okok miatt van-e szükség a zárcserére, vagy azért, mert valami elromlott az ajtóban. Ezt mindenféleképpen tisztázni kell. Zárt ajtók esetében azt is pontosítani kell, hogy a zárcsere előtt ki kell-e nyitnunk az ajtót, mert pl. nincs meg egy kulcs sem.

Kódolás és csere közötti különbség a Dierre ajtóknál

Kódolni kizárólag a tollas kulcsos Dierre zárszerkezeteket lehet, abban az esetben, ha az ajtón belül a zár alatt egy fekete, téglalap alakú műanyag van. A kódoláshoz 1 db kulcs mindenféleképpen szükséges! Ha zárbetét van az ajtóban, akkor a kódolást nem lehet elvégezni, zárbetét-cserére van szükség. Ha a zárbetétet cseréljük, akkor csak a meghajtó részt cseréljük, maga a meghajtó Dierre zár az ajtóban érintetlen marad. Amennyiben azonban tollas kulcsos szerkezete van, és a kódolást nem lehet valamilyen oknál fogva elvégezni, akkor a komplett szerkezetet cserélni kell.