Hogyan ismerhető fel, ha Dierre zár van a biztonsági ajtóban?

A Dierre bejárati ajtók beazonosítása egyszerűbb, mint a többi olasz ajtóé, mert a gyártó az ajtó élébe egy Dierre feliratú matricát ragasztott a könnyebb azonosítás érdekében. Arra viszont nem gondoltak, hogy ez alapján nem tudunk zártípust mondani, hiszen lehet jobbos vagy balos a zárszerkezet, alsó- vagy felső berakású, tollas kulcsos vagy cilinderes meghajtású modell. Persze segítség valamennyire, mert tudni, hogy Dierre zárról van szó, de ha lefényképezik nekünk a tollas kulcsot vagy a cilinderes New Power zárbetét kulcsát, könnyebb a dolog, mert tudjuk, hogy betétet kell-e cserélni, vagy újrakódolást a tollas kulcsoknál az ajtó szétszedése nélkül.

Ha maga a zárszerkezet hibásodott meg, mindenféleképp szükség van az ajtó éléből egy fényképre, mert a Dierre záron belül is több változat fordul elő. Nálunk sincs mindegyik mindig, kétszer meg nem megyünk ki a helyszínre, mert az senkinek nem éri meg. Ha a szerkezetet cserélni kell mindig kapnak új kulcsokat is hozzá. Kulcsmásolással nem foglalkozunk.

Dierre zárak beazonosítása, kulcsok hossza, kinézete, formája

A Dierre tollas kulcsos zárak esetén kétféle kulcshosszt alkalmazunk. Van a rövid, hosszú és extra hosszú kivitel, 92, 107, 116 mm méretekben. A Dierre kulcsok tollprofilja különbözik a többitől, de nem védett ez sem, szabadon másolható. A régi kulcsok fején még az Atra felirat olvasható, az újabbakén a Dierre márkanév.

A Dierre zárszerkezet rúdjába a „lock” szó van belegravírozva. A gyártó különböző méretű, nyitási irányú, és vastagságú kültéri és lépcsőházi ajtókat készít. Vastagságuk miatt fontos a kulcsok hossza. A cilinderes Dierre zárak esetében a hagyományos hossz a jellemző. kb. 5 cm. A tollas kulcsoknál egyfajta formájúak a kulcsok, csak a kulcshossz eltérő. Vannak bicskakulcsok is a kényelem miatt, ami annyit jelent, hogy a kulcs belehajtható egy műanyag házba, hogy a fogazat ne sérüljön, ha leejtik, vagy ne szúrjon, ha zsebben van.

A cilinderzárak esetében a gyári betétek a New Power, az Iseo R7 vagy az Iseo R90 modell. Ezekből a legbiztonságosabb az R90, ezt ajánljuk.

Mennyi a Dierre zárszerkezet élettartama?

Mint minden olasz trezorzár, a normál használat mellett 15-20 évet kibír a Dierre is, időszakos gondozással. Ez azt jelenti, hogy nem tekergetjük a zárat őrült módon, ha akad vagy szorul szerelővel megnézetjük, és 4-5 évente cserélünk benne kulcstőkét, mert a kopott kulcsok könnyen megeszik a zárat. Ha így van használva a zárszerkezet, biztos, hogy nem lesz probléma.

Mi a különbség a tollas kulcsos és a cilinderes Dierre zár között?

A tollas kulcsos zárak páncélszekrényhez hasonlítható, ún. bástyázott fogazással vannak ellátva. Ez azt jelenti, hogy a szerkezetben lamellákat emel a kulcs nyitáskor és záráskor, és így tolja ki és húzza vissza a zárnyelveket. Ez egy régi, bevált módszer, több mint 20 éve gyártják így ezeket a szerkezeteket. Biztonságosak, de a hosszú kulcsok miatt kényelmetlenek is, így nem túl népszerűek Nyugaton.

Mindenki hallotta már a zárcilinder szót, a Dierre ajtókban is vannak olyan típusok, amelyek cilinder működésűek. Nyilván ez nem olyan mint az Elzett vagy Abus, bonyolultabb a felépítése, biztonságosabb a belseje, védettek a kulcsai (kódkártyásak), ennek tükrében az ára jóval magasabb, mint egy hagyományos záré.

A Dierre tollas kulcsos és cilinderes szerkezetek zárdoboz méretei megegyeznek, pl. rögzítés pontok, kulcskiosztás, tolórudak távolsága, zártüskék mérete, de a belső szerkezetük eltér egymástól. A cilinderes zárszerkezetben egy csillagtárcsa van, ami a zártolóka forgatásával forog körbe és ez viszi magával előre vagy hátra a rudazatot és az alsó/felső toldókat.