Dierre háromrudas zárszerkezet cseréje meghibásodás esetén

A Dierre szerkezetek a rengeteg használat miatt mennek tönkre, ami az akadozásra, nehézkes használatra vezethető vissza. Egyre nehezebb a nyitás, zárás, a kulcsok görbülnek, hajolnak, előbb-utóbb, ha nem hívnak szervizt, az ajtó előtt találják magukat! Ez egy rossz szituáció. A nagyon régi vagy akadozó Dierre szerkezeteket nem lehet javítani, nincs hozzájuk alkatrész és a költségek nem érik meg az ügyfeleknek és nekünk sem. Ahhoz, hogy a régi zár jól működjön, mindent ki kellene benne cserélni, de ennek a költsége kétszerese lenne az új zárénak. Így nem javítunk, hanem cserélünk.

A Dierre 3 rudas szerkezet lehet balos vagy jobbos nyitású, alsó- vagy felső szerkezet. Mindegyik típusnál háromirányba záródik, tollas kulcsos vagy cilinderes meghajtású is lehet. Meghibásodás esetén cserélünk tollas kulcsokat vagy zárbetétet, kulcsvesztés vagy új lakásba költözés esetén, csak zárat kódolunk vagy zárbetétet cserélünk, a szerkezet marad a régi. Az majd akkor kerül cserére, ha probléma lesz vele. A komplett zárszerkezet csere már 95.000 Ft-tól elérhető. Hívjon minket az időpont miatt, mi rövid időn belül megoldjuk a cserét!

Mi a különbség a tollas- és a cilinderes kulcskialakítás között

Vegyesen vannak forgalomban cilinderes és tollas kulcsos Dierre zárak. A cilinderes kulcsok 3-4 éve jöttek be a felhasználók körébe, miután az olaszok rájöttek, hogy kevesebb zárat tudnak eladni, mert kényelmetlen a 10-12 mm hosszú kulcs a zsebben vagy a táskában. Ráadásul a tollas kulcsok zárjaihoz elkezdtek olyan betörői szerszámokat készíteni, amivel elég hamar fel lehet törni ezeket a zárakat. Emiatt is döntött a Dierre, hogy változtat a zár kialakításán és megemeli a biztonsági fokozatot. Nem akarunk tanácsot adni, de ezek a betörő-szerszámok a neten bárkinek elérhetők már, ám a használatuk Magyarországon bűncselekménynek minősül. De a betörők eleve fittyet hánynak a törvényekre, élik az életüket, ahogy nekik jó.

A Dierre tollas kulcsok formája eltérő a megszokottól, hosszú szára van, erős markolata, a kulcsok vége pedig le van fogazva, a legegyszerűbben megfogalmazva, mintha egy vár toronybástyái lennének, amelyek emelik a zár lamelláit és a forgatás miatt működik a szerkezet. Egyébként teljesen biztonságos, nem kell megijedni, akinek tollas kulcsos zárja van.

A cilinderes kulcsok sokkal nagyobb előnyben vannak, hiszen a működésük ugyanolyan, mint a tollasé, viszont csak pár centis kulcsot kell az ügyfélnek használnia. A legtöbb Dierre ajtóba a New Power olasz betétet szerelik, ami eléggé profi cilinder. Itt nem négyre kell zárni az ajtót, hanem folyamatosan kell forgatni a kulcsot. A zárban nincsenek lamellák, halkabb a működése. Akinek ilyen New Power betétje van és most vásárolta a lakást, ne feledje, hogy zárat kell cserélni, mert nem tudni a kulcsok kinek a kezén mentek keresztül az építés ideje alatt!

Hogyan változtatható meg a régi kulcs az újra?

A Dierre zárszerkezet tollas kulcs esetén, ún. zárkódolással, áttanítással (programozással) változtatható meg a nyitás, hogy új kulcs működtesse a régi zárat. Semmi ördöngösség nincs ebben. Van az ajtón egy szerelőnyílás, ezen keresztül kiszedjük a régi kulcstőkét és egyszerűen átrakjuk az új memóriakockát, amit a gyártó az új kulcsokkal együtt a dobozba csomagol. Rövid és hosszú kulcsos kivitelben érhetők el a kulcsok. Akadozó szerkezet esetén nem ajánlott a programozás művelete. Meg kell kérdezni a szerelőt ilyenkor, hogy mit javasol. Általában a komplett szerkezet cserére szorul, pláne, ha már 10-12 éves a zártest. A Dierre ajtózár kódolást csakis szakszervizzel végeztesse, mert egyedi megoldásokat kell a kódoláskor alkalmazni! Mi minden kulcs-cserekor átnézzük az ajtót, ha szükséges állítunk vagy igazítunk, hogy megelőzzük a zár tönkremenetelét.

A cilinderes kulcsok cseréje hasonló módon történik, csak ott magát a cilinderzárat cseréljük, legalább hasonló minőségre, vagy jobbra, mint ami előtte volt. A zárbetét cseréhez meg kell bontani a belső- és külső burkolatnál lévő törésvédő egységet, amely a zárat védi. Ha ezt kiszedtük, akkor a zárbetétet ki tudjuk húzni az ajtóból és az új betét könnyen bemegy a helyére. Az olasz ajtógyártó mindig okoz meglepést, túl szorosra illeszti a zárakat a kilincsgarnitúrához, ezért mindig igazítani kell a zárbetét csere során, ami szintén szakembert igényel!

A cilinderes zárakhoz 5 kulcsot szoktunk biztosítani minden esetben. Ezeket pedig az ügyfél előtt bontjuk ki. Van egyszerűbb, sima, fúrásvédett zárbetét, de fel vagyunk szerelkezve másolásvédett olasz zárbetétekkel is a magasabb és jobb biztonság érdekében.