Dierre kulcsokról tudnivalók, mi van feltüntetve a csomagoláson

A gyártó külön csomagolással látja el a zárszerkezetet és a kulcsgarnitúrát. A zárszerkezet dobozában egy sima, egyszerű, fémszínű, kicsit fura kulcs van elhelyezve. Ez egy szervízkulcs, aminek az a feladata, hogy a zárat be lehessen zárni, de nem ez a végleges kulcs. Ahhoz, hogy megkapjuk a végleges kulcsprofilt, a gyártó külön dobozban prezentálja a 3 darabos kulcskészletet, a hozzá tartozó Dierre memóriakockával. A memóriakocka lépcsőzetessége a tollas kulcs fogazatának vágásával, magasságával megegyező, tehát ha a szervízkockát eltávolítjuk az ajtózár-szerkezet szerelő nyílásán lévő, kb.  2×4 centiméteres nyílásból és beletesszük az új memóriakockát, a szervízkulcs már nem fog működni, viszont az új kulcsok igen, mert rákódolódtak a zárszerkezetre.

Ennek a folyamatnak az elvégzéséhez a házilag való kivitelezést egyáltalán nem ajánljuk, mert nem minden esetben sikerül nekünk sem. Ráadásul vannak olyan kis finom igazítások, amiről egy laikus embernek fogalma sincs, így előfordul, hogy egy zárba szerelt memóriakocka meg sem indul a kulcs elforgatásával. Ezekhez a dolgokhoz nem szabad hozzányúlni, mert ha bezárják az ajtót egy csere után és az nem nyílik, sokkal nagyobb költség fogja terhelni önöket, mintha egyből velünk cseréltették volna ki.

Felmerül a kérdés, ha ugyanolyan kulcsot készít véletlenül a gyártó, esetleg másnál fellelhető az én lakáskulcsom?

Erre nagyon kevés esély van, hiszen több millió, pontosabban több tíz vagy százmillió variáció létezik ezeknél a kulcsprofiloknál. A gyártó erre azért figyel. Az előfordul, hogy a régebbi vágási profilokat kezdik újra elővenni, de azok a kulcsok vagy zárszerkezetek már rég tönkrementek, nem működnek, ki lettek cserélve egy másikra.

A gyártó a kulcsdobozon lévő számokkal határozza meg a kulcs hosszát, pl. 92 mm vagy 107 mm. Itt azért kell két különböző méret, mert van vastagabb, illetve vékonyabb ajtó. A hosszabb, tűzgátló kivételekhez használjuk a hosszút, a rövidet pedig a sima, egyszerű, sztenderd Dierre ajtóknál szoktuk alkalmazni a kódolás alkalmával.

A Dierre kulcsok minden esetben bontatlanul, gyárilag lezárt dobozban kerülnek a megrendelőhöz. Miután ezt leellenőrizte az ügyfél, azután szoktunk betanítani a kulcsokat a 3 pontos zárszerkezethez. De ha mégis lenne két egyforma kulcs, akkor is vajmi kevés az esélye, hogy ugyanabban a városban, esetleg utcában, lépcsőházban a két azonos kulcs találkozzon. Ha meg valakinek ugyanolyan kulcsa van egy debreceni ingatlanhoz, nekünk meg Budapest VI. kerületében van a lakásunk, az esélyét se látjuk, hogy valaki ezzel visszaél, mivel nem is tudja, hogy ilyen kulcsa van, mint mondjuk nekünk. Úgyhogy ebbe nem kell jobban belemerülni, nulla százalék az esélye, hogy probléma történjen.

Miért nem másolunk kulcsot egy tollas kulcsos vagy cilinderes Dierre ajtózárhoz?

A válasz egyszerű, hiszen mi ajtózárakat szerelünk, nyitunk, zárunk, javítunk, igazítunk, beállítunk. A másolás a kulcsmásoló feladata, ahhoz kulcsmásoló gépek kellenek, különböző típusúak, illetve egy üzlethelyiség, ahol ezt bonyolítani lehet. A szaktudásról nem is beszélek, hiszen azért van nagyon sok rossz kulcsmásolat, mert boldog-boldogtalan csinálja már ezt a szakmát a jó pénzkereset reményében. Mi csak azokat a kulcsokat tudjuk az ügyfelek részére átadni, amit a gyár becsomagolt. Még ha egyedi igény is mutatkozik a több kulcs beszerzésére, igényére, mi abszolút elzárkózunk tőle, hiszen a gyári kulcsot csak az ügyfél előtt bontjuk ki. Ha pótkulcsok szükségesek, utólagos kulcsmásolás kell, azt az ügyfélnek kell elvégeznie. Abban segítünk, hol érdemes ezeket a kulcsokat másoltatni. Sokan nem is gondolkoznak el azon mélyebben, hogy kihívnak egy mesterembert, és ő adja át a kulcsokat. Pláne azok esetéről beszélünk, akik kibontott állapotban adnak át egy lakáskulcsot egy több tízmillió forintos ingatlanhoz, amely be van rendezve, ahol éljük a napi életünket, úgyhogy ezért is az elzárkózás a kulcsok másolásától. Persze ilyenkor jönnek a kérdések megint, hogy miért csak 3 kulcsot adunk, miért nem csomagol többet a gyártó. Erre a választ nem tudjuk, valakinek elég a 3, valakinek a 6 is kevés. A gyártó a standard megrendelésekkel teljesíti a gyártástechnológiát, a legtöbb esetekben a 3 darabos kulcs elég egy család esetében. Akinek nagyobb az igénye, másoltatni kell pontos kulcsmásolatokat precíziós kulcsmásoló gépen, körülbelül 7-8.000 forintos darabáron és akkor lesz hozzá minden egyes családtagnak tartalék kulcsa. Egy gyártó nem tudja előre megmondani, hogy kinek, hány darab kulcsra lesz szüksége, ezért egységesen 3 db kulccsal kalkulál.