Dierre bejárati ajtók jobbos és balos nyitási iránya

Azért gyártanak jobbos és balos nyitású ajtókat, mert az épület elhelyezkedése szükségessé teszi. Pláne lépcsőházakban vagy nagyobb társasházaknál nem mindegy, hogy melyik oldalra nyílik az ajtó, mert az építtető úgy helyezi el az ajtó mellett lévő dolgokat pl. radiátor, elektromos kapcsolószekrény, stb. Általában az ajtók befelé nyílnak, tehát a belső előtérből foglalja el azt az egy méteres távolságot, amit a nyíló ajtószárny íve leír. Ezen a szakaszon értelemszerűen semmit nem tudunk elhelyezni, maximum falifogast vagy vékony cipősszekrényt.

Szakmai tapasztalatunk alapján a balos ajtókból több van, valamiért úgy építik a házakat, lakásokat, hogy ezek nagyobb arányúak. A Dierre tollas kulcsos és cilinderes változatoknál a zárszerkezet nyelvét nem lehet megfordítani, a gyártó külön készít balos- és jobbos verziót. Az ajtógyártók ennek függvényében helyezik el a hárompontos zárszerkezetet az ajtóban, a földtől számítva kb. 90-100 cm-es távolságban.

Tollas kulcsos vagy inkább cilinderes zár a biztonság kulcsa

Mind a két kivitel megállja a helyét. Úgy fogalmaznánk, a tollas kulcs a múlt, a cilinderes a jövő. Mivel a tollas kulcs biztonságtechnológián nem lehet komoly változásokat elérni, nem beszélve arról, hogy kényelmetlen a használata a hosszúsága miatt és sokan panaszkodnak a kulcs végén lévő fogak hegyességére, szúrósságára. Valóban kellemetlen a zsebben, és a hölgyektől is hallottuk, hogy kiszakította a drága táska belsejét vagy összekarcolta a telefon előlapját a csúszkálás közben. Ilyenkor kb. 10-13 cm-es kulcshosszúságokról beszélünk, ami nem könnyen kezelhető. Ez az egyik ok, amiért a tollas kulcs már a múlté. A másik, hogy a betörők is követik a technológiát és előrukkoltak már egy olyan ún. lamellaemelgető eszközzel, amellyel viszonylag könnyedén sajnos ezeket a zárakat is ki lehet már nyitni.

A cilinderes Dierre zárak előnye, hogy a zárbetét belső felépítése többezerképpen variálható kulcsprofilként, vagy zárcsap elhelyezkedéseként, függőleges- vagy vízszintes profilvágásban. Elég csak egy új technológiát kitalálni a mérnököknek és vakarhatják a fejüket a betörők, míg rájönnek a nyitási technikára, ami akár évekig is eltarthat.

A Dierre ajtókba, ha jó, erősen védett izraeli vagy olasz zárbetétet helyezünk, kellő védelmet érünk el. Nem beszélve arról, hogy a kulcsok 4-5 cm hosszúak, könnyen kezelhetőek, és könnyebb a zárcserét is végrehajtani, mint egy trezorzár esetén.

Hogyan védekezzünk a kizáródás ellen, ha kívül gomb van az ajtón?

A Dierre ajtótulajdonosok közül sokak kizárták már magukat. Mindig van egy pillanat, egy elfelejtett gondolat vagy a huzat, ami becsapja az ajtót az ember mögött. A kulcs meg bennmaradt vagy a zárban, vagy a kulcstartón a falon, csupán karnyújtásra, de az ajtó túloldalán. Ha ez rendszeresen megtörténik, érdemesebb kilincses verzióra cseréltetni a garnitúrát és ez a gond megszűnik. Vagy figyelni kell, nem kapkodni, és ügyelni, hogy a kulcs mindig a zsebben legyen. Célszerű az is, ha megbízható embereknél kulcsot helyezünk el az ilyen esetekre. Ettől függetlenül érdekes, hogy az összes kizáródott ügyfélnél, akihez kimegyünk sérülésmentes ajtónyitásra, mindenkinél volt mobil. A telefon bezzeg hozzáragad a kezekhez, de a kulcsról már elfeledkeznek. Ennek is van előnye, legalább megtalálnak minket, mint Dierre szakszervizt.

Miért fontos a zárcsere költözéskor, kulcsvesztéskor?

Talán a legfontosabb, ha elhagyjuk a lakáskulcsot vagy új ingatlanba költözünk, a mielőbbi zárcsere! Ne feledjék, hogy személyes tárgyak, értékek vannak a lakásban (igazolványok, óra, ékszerek, telefon, stb.), ha nem cserélnek zárat, kockáztatják, hogy az előző lakók kulcsaival valaki bejut az otthonukba! Amikor rákérdezünk a betöréses helyzetben az új tulajdonosnál erre, a válasz az, hogy nem is gondolta, hogy van ilyen, vagy nem tartotta fontosnak, vagy épp erre nem maradt már pénz. Mindenki döntse el magának, mi a fontosabb! Ha a zárcsere az, hívjanak bátran, Dierre zárakban otthon vagyunk!

Dierre bejárati ajtók jobbos és balos nyitási iránya
Dierre bejárati ajtók jobbos és balos nyitási iránya