A kódolás folyamata

A Dierre zárprogramozás megkezdése előtt felmérjük és megvizsgáljuk a zárszerkezet kulcsos működését és csak azután programozzuk át a szerkezetet, miután mindent rendben találtunk. A Dierre zárszerkezetek kopásának megfelelően kell működnie az új kulcstőkével is. Ha a programozás megtörténik, az új kulcsokat legalább egy hónapig lassan és óvatosan érdemes használni, tekerni, mert a használt zárhoz új, éles, sorjás, szögletes kulcsfogak párosulnak, ami a gyors tekerés eredményeképpen kulcsbeszorulást is okozhat a zárban. Kell egy kis idő, míg a zár összekopik a kulccsal, addig türelmesen és finoman kell használni.

A Dierre zár átprogramozásához mi visszük a helyszínre a rövid vagy hosszú kulcsos kulcskészleteket.  A zárprogramozáshoz mindenképp fontos, hogy az ajtó nyitva legyen, illetve egy meglévő kulcs kell a régiek közül, mert a zárat két fordulattal ki kell nyitni a kulcstőke átcseréléséhez. A Dierre zárprogramozáshoz nem kell szétszedni a bejárati ajtót, a kilincsgarnitúrán keresztül végezzük el a kódolást. Ez egy finomhangolással együtt jár. A kódolás elvégzése után többször is kipróbáljuk a szerkezet működését, ellenőrizzük a záródási pontokat, ha szükséges igazítunk az ajtón, a könnyebb és biztonságosabb működés érdekében.

A zárkódolás házilag elvégzése nem ajánlott. Kérjen ajánlatot tőlünk, ne bízza a véletlenre, mert ez nem egy egyszerű zárcsere. Adódhatnak olyan problémák, amit nem lehet szaktudás nélkül megoldani.

Mitől biztonságos a Dierre kulcskészlet?

A torinói Dierre ajtó- és zárgyártó vállalat nagy gondossággal csomagolja a kulcsokat kemény kartondobozba a sérülés elkerülése érdekében. A zárakat szintén kartonboxba helyezi. A kulcsszett doboza csakis rongálással nyitható, ami látható. Ha ilyet lát, jogos a felháborodottság. Mi minden kulcsot az ügyfél szeme előtt nyitunk ki, hogy ebből gond ne adódjon!

A Dierre zárakhoz hosszú és rövid kulcsszettek tartoznak. Az egyik 92 mm hosszú, a másik 107 mm.  A garnitúrák általában 3 darabosak. Ezek a gyár által legyártott tollas kulcsok, amelyek működtetni fogják az ajtót vagy a szervizkulcs után (szerkezet cserekor), vagy egy meglévő használt kulcsszett után új kulcsként.

A doboz tartalma: a kulcsok, az új kulcstőke, egy speciális műanyag célszerszám a kulcstőke behelyezésére, hogy ne essen be az ajtóba még véletlenül se. Néha a gyártó elhelyez a dobozba még kulcsfejdíszítő műanyagokat, de ez sokszor lemarad.

Hogyan végzik a Dierre kulcsok készítését, hol csináltassunk jó kulcsot?

Cégünk zárszerviz tevékenységet folytat, kulcsmásolással nem foglalkozik. Két megbízható partnert tudunk ajánlani a Dierre kulcsok elkészítésére. A folyamat annyira gyors, hogy meg lehet várni a kulcsmásolást a szaküzletben, aminek az ideje kb. 3-5 perc. A másolási folyamat úgy megy végbe, hogy az ügyfél által bevitt tollas kulcsokról letapogatással másolják át a nyerskulcsra a kulcsfogak barázdáit (mélység, magasság, szélesség). A kulcs pontos másolata függ a kulcsmásoló gép minőségétől, a szakember szaktudásától, a nyerskulcs minőségétől, illetve a hozott alapanyagtól. Olyan lesz a másolt kulcs, mint amilyenre másolják. Ha nagyon kopott és már akadozott a működése, ugyanez várható a másolt kulcstól is.

Jó tanács, hogy minden kulcs legyen folyamatosan vagy váltakozva használva, hogy egyszerre kopjanak. Itt is igaz, hogy gyári Dierre nyerskulcsra érdemes a másolatot elkészíteni a zár tökéletes működése érdekében. Utángyártott kulcsmárkák: JMA, Silca, Erebbi. Ezekre is rengeteg másolat készül, de inkább a gyári kulcsot válasszák, ha van rá lehetőség.