Beletört Dierre kulcs esetén mit tegyünk, ha az ajtó zárva van?

Amikor egy tollas kulcsos Dierre zárszerkezetbe beletörik a kulcs és csak a szára marad a kezünkben, netán beleszorult a zárba úgy, hogy nem tudjuk kivenni, ne próbáljuk meg rángatni, feszegetni, mert csak rosszabbodni fog a helyzet. Amit erről az olasz zárszerkezetről tudni kell, hogy ez egy speciális lamellás kivitelű, többpontos biztonsági ajtózár. Egy teljesen más szisztémával felépített rendszer, mint egy hagyományos Elzett zárbetét vagy egy kapuzár, netán egy sima, mezei ajtózár.

A sima ajtózárat akár házilag is tudjuk cserélni, szétszedni, olajozni, de ezeknél a magasabb, bonyolultabb kivitelezéseknél ne próbálkozzunk semmivel, hívjunk szakembert, ne okozzunk nagyobb kárt és még több kiadást azzal, hogy elkezdünk barkácsolgatni! A legjobb ilyenkor, ha felhívjuk azt a céget, aki ezeknek a Dierre záraknak a specialistája. Ők minden nap ezzel foglalkoznak, tudják, hogyan kell kinyitni a beleszorult vagy beletört kulcs esetén az ajtózárat.

Amit szintén javasolni szoktunk, hogy ne kérjük meg a szomszédot vagy a gondnokot, hogy ő oldja meg ezt a problémát, hiszen ő sem ért hozzá, neki sincs se szerszáma, se szaktudása, amellyel ezt a problémát el tudná hárítani. Hasonló példa lehet az autók esetében az új, elektromos kivitel pl., ilyenkor sem fordulunk Józsi bácsihoz, aki annak idején a Wartburg, Skoda és a Lada önindító generátorjait újította fel.

Mi történik azután, ha kinyílt az ajtó? Használható még a zárszerkezet vagy cserélni kell?

Ez mindig annak a függvénye, hogy hogyan tudjuk kinyitni az ajtózárat. Ki tudjuk-e szedni a beletört darabot vagy fel kell fúrni a lamellás Dierre egységet ahhoz, hogy az ajtó ismét rendeltetésszerűen működjön a mindennapi használatban. Azért érdemes általában felkészülni arra, hogy nem véletlenül tört bele a kulcs. Ilyenkor vagy rossz volt a kulcsmásolat, ami ezt a hibát okozta, netán annyira lekoptak a kulcs fogai, hogy ezért szorult be a lamellák közé. A legtöbb esetben a zárszerkezet élettartama, azaz az elhasználódása miatt lép fel ez a probléma, de sokszor az ajtó elmozdulása, rossz beépítése miatt zárja ki a lakót az ingatlanon kívülre a biztonsági zár.

Milyen költségre kell számítani a nyitásnál, illetve az azt követő Dierre szerkezet cseréjénél?

Az ajtózár kinyitásának a díját mindig a helyszín, továbbá a nyitási idő határozza meg. Ennek a költsége 25.000 forinttól indul, de akár 45-50.000 forintig is terjedhet, ha komolyabb beavatkozást kell végezni. Mi mindig szemmel tartjuk azt, hogy a lehető legkevesebb rongálást végezzünk az ajtózár nyitásának az esetében és hogy az ajtón semmilyen külsérelmi nyom ne látszódjon meg, mert ez esztétikailag elég visszataszító látvány! A Dierre zárak és kulcsok komplett cseréjének az árait tekintve, 100-150.000 forint között van a teljes egység kicserélése. A pontos árat akkor tudjuk meghatározni, ha látjuk, melyik típusról, kivitelről beszélünk. Természetesen mindenre van azonnali megoldásunk, hiszen a szervízautóinkban mind a cilinderes, mind a tollas kulcsos és ezeknek az ötvözete is jelen van, így hatékonyabb megoldást tudunk nyújtani szemben más konkurens cégekkel, hiszen nálunk nem kell napokat várni a zárakra, továbbá kétszeri kiszállás sincs, sem felesleges járkálás.

Becsapódott, gombos Dierre ajtózár kinyitása sérülésmentesen, hogyan lehetséges?

Egy fix, nem elfordítható tekerőgomb esetén szinte bárkivel előfordulhat az a szituáció, hogy figyelmen kívül hagyja, hogy a kulcs nem nála van, hanem ott maradt az asztalon pl. és egy gyors mozdulattal behúzza a Dierre biztonsági ajtót. Pánikra semmi ok, de nem szabad feszegetni, sem rongálni az ajtólapot, inkább hívjanak egy szakszervizt, például minket! Mi 100 százalékban sérülésmentest nyitást tudunk garantálni Budapest összes kerületében, akár egy órán belül. Sajnos nagy hátránya ezeknek az ajtóknak, hogy kívülről a gomb fix, viszont az előnye, hogy belülről nem kell bezárni hazaérkezés után, elég csak becsukni az ajtót és kívülről a folyosóról nem tud bejönni senki. Aki pedig utánunk érkezik haza, a saját kulcsával ki tudja nyitni az ajtót, vissza tudja húzni a zárnyelvet, ami csukva tartja a bejárati ajtót.