Dierre ajtózár-kódolás, kulcstőke csere, azaz így jön létre az új kulcsnyitás

Azoknál a típusú Dierre zárszerkezeteknél, melyeknél a meghajtást tollas kulcs, azaz bástyás kiemelkedésű kulcs működteti, a zárcsere könnyebben kivitelezhető, mint egy fixlamellás, pl. CR típusnál. A kódolásnak az a követelménye, hogy maga a zár hibátlanul, akadásmentesen működjön, azaz ne legyen nagyon régi, ne szoruljon, ne úgy kelljen a zárat fogóval eltekerni a bezárás alkalmával.

Az ajtó szétszedése nélkül lehet a Dierre tollas kulcsos szerkezeteknél kulcstőkét cserélni és innentől kezdve a régi kulcsok már nem is működtetik a zárat. Az olasz zárak között megkülönböztetünk fix- illetve cserélhető lamellákat, valamint kódolható típust. Azért találták ki a mérnökök ezt a bizonyos kódolható verziót, hogy könnyebben, gyorsabban, árban kedvezőbb megoldást tudjanak kínálni az ügyfelek számára. Egy komplett ajtózár cseréje szétszedéssel, bontással, rengeteg munkaórával jár. Ezeknek az olasz záraknak a teljes cseréje 120.000 forint környékén mozog. Viszonyításképpen, egy kulcstőke-csere, típus függvényében, 58.000 forinttól indul, kerület, lokáció tekintetében.

Mikor van erre szükség? Azaz milyen időszakonként lehet ezt elvégezni?

Tulajdonképpen a Dierre záraknál szinte bármikor el lehet végezni a kódolást vagy kulcstőke-cserét. Főként azoknál az eseteknél van szükség ennek a feladatnak az ellátásra, amikor valami oknál fogva a zár kulcsai cserére szorulnak. A teljesség igénye nélkül: ilyen eset, amikor veszünk egy új ingatlant és le szeretnénk cserélni a kulcsokat, netán ellopták tőlünk vagy kiesett a zsebünkből, elhagytuk, valahol ott felejtettük. És utolsóként megemlítenénk, hogy ha a kulcsok a sok használatból eredően olyan kopáson mentek keresztül, amellyel a zár már akadozva működik, érdemes kulcsgarnitúrát cserélni.

Hogyan történik és működik egy ilyen csere, mennyi garancia van rá, mennyi időt vesz igénybe a folyamat?

A zárkódolás lényege, mint említettük, a kulcs cseréje, azaz hogy egy másik kulccsal tudjuk a zárat működtetni. A zárkódolást szakemberrel kell végeztetni, mert nem minden esetben egyszerű a folyamat. Ha a szerelés közben adódik valamilyen probléma, ott a zárszerelő szakember azt a helyszínen megoldja. Magára a zárkódolásra garanciát nem lehet vállalni, hiszen csak kulcsot cserélünk egy zártuskóval, a szerkezet marad a régi. A kulcsoknak a meghibásodási esélye nulla. A teljes folyamat végrehajtása 15 perc, hacsak nincs olyan körülmény, ami meghosszabbítja ezt az időszakot. Általában azonban van, hiszen az ajtó le van ülve, akad, szorul, ezért is mentek tönkre a kulcsok.

Budapest területén a Dierre zárkódolás ára 58.000 forinttól elérhető. Amennyiben szükséges még plusz igazítás, beállítás, a helyszínen a zárszerelő kolléga fogja meghatározni az extra költséget, hiszen mi kódolni mentünk, nem egy új ajtót beállítani, pozícionálni, ám természetesen ezt is megcsináljuk, de ennek van egy minimális díja.

Lehet-e bizalom a zárszerviz cég felé, ha ők hozzák a kulcsot, ami a nyugalmunkat biztosítja majd?

Mindig induljunk ki a pozitív gondolkodásból és engedjük el a negatívokat. Ez az alapelv. Nem muszáj minket választani, ha nincs meg a bizalom. Az elmúlt 20 évben több ezer ember lakásához adtunk át új kulcsokat és sosem volt probléma! Törekszünk mindig a jó megjelenéssel, a korrekt szolgáltatással ezt a hírnevet megőrizni. Ráadásul ezt a szolgáltatást, a félreértések elkerülése érdekében, úgy szoktuk kivitelezni (mármint a kódolást), hogy az ügyfél előtt bontjuk ki a gyárilag leszegecselt dobozokat, így minden kétely tovatűnhet, és boldog mindenki, mert az új zár tökéletesen működik a hozzákódolt új kulcsokkal.

Vannak olyan zárszervíz vállalkozások, akik nem feltétlen ezt a típust szerelik, de mégis próbálkoznak. Azt szoktuk ajánlani, hogy jobb, ha mindenki a kaptafánál marad, az asztalos deszkákkal, fákkal foglalkozzon, a fodrász meg a hajjal. A szakszervíz a saját típusú zárakkal, akik meg nem követték ezt a szakmát, azok meg csak a régi zárakat szereljék, azokkal még elbírnak. Nálunk szinte minden olasz szerkezetnél van a cserére azonnali megoldás, mi raktáron tartunk mindent, hogy még véletlenül se maradjon nyitva az ügyfél ajtaja a zár hiánya miatt.